Terug Gemeenteraad

Thu 15/05/2025 - 20:00 Kim Clijsterszaal

Openbaar

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAGEN

AGENDA

BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERINGEN - VASTSTELLING AGENDA EN/OF AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER

AANVULLENDE AGENDA

onsBree

  • Raadslid Jan Spaas:

    Bij mededeling aan de Vlaamse Regering werd op 4 april 2025 het “Vlaams Defensieplan” aangenomen. Eén van de tien kernpijlers van dit overheidsbreed beleidsplan is het versterken van onze burgerlijke weerbaarheid. Veiligheid is immers één van de kerntaken van de overheid. Onze samenleving weerbaar maken in noodsituaties begint bij het versterken van de veerkracht van burgers en maatschappelijke structuren.

    Het plan voorziet daartoe in een Vlaams burgerlijk weerbaarheidsprogramma, dat op dit moment door de Vlaamse minister Hilde Crevits, bevoegd voor binnenlands bestuur en samenleven, wordt uitgewerkt. Dit programma zal onder andere bestaan uit opleidingstrajecten rond hulpverlening in samenwerking met hulpverleningsorganisaties. Ook zal, in overleg met VVSG en hulpverleningsorganisaties, een digitaal systeem worden opgezet waar lokale besturen op kunnen intekenen, om noodhulp over gemeentegrenzen heen te faciliteren.

    Het Vlaams burgerlijk weerbaarheidsprogramma zal geïmplementeerd worden via gemeentelijke vrijwilligerskorpsen die onmiddellijk kunnen ingeschakeld worden in het kader van noodhulpverlening, onder coördinatie van de lokale besturen.

    De onsBree fractie verwelkomt de aandacht voor burgerlijke weerbaarheid in het kader van het Vlaams Defensieplan in het algemeen, en de uitwerking door minister Hilde Crevits, bevoegd voor binnenlands bestuur en samenleven, van een Vlaams burgerlijk weerbaarheidsprogramma met opleidingstrajecten rond hulpverlening in samenwerking met hulpverleningsorganisaties en de ontwikkeling van een digitaal systeem waarop lokale besturen kunnen intekenen in het bijzonder;

    De onsBree fractie onderschrijft de noodzaak om in deze turbulente geopolitieke tijden in te zetten op het versterken van onze burgerlijke weerbaarheid in noodsituaties en de coördinerende rol die daarbij toekomt aan de lokale besturen; De onsBree fractie erkent de mogelijkheid van noodsituaties waarbij de diverse overheden en hulpdiensten ondersteuning van opgeleide vrijwilligers goed kunnen gebruiken, zoals overstromingen, grote stormen, maar evenzeer - al dan niet bewust toegebrachte - schade aan infrastructuur;

    De onsBree fractie onderschrijft - naast de evidente meerwaarde in het kader van noodhulp - ook de bijdrage die een lokaal vrijwilligerskorps kan leveren om de band tussen inwoners en met de gemeente te versterken; De onsBree fractie wenst om die redenen dan ook actief mee te werken aan en gebruik te maken van de mogelijkheden die het Vlaams burgerlijk weerbaarheidsprogramma aan de lokale overheden zal bieden, om op het grondgebied van de stad Bree een goed opgeleid korps van vrijwilligers uit te bouwen, dat beschikbaar is als er zich een noodsituatie zou voordoen;

    De onsBree fractie ziet de versterking van onze Vlaamse weerbaarheid niet als een éénmalige inzet en legt de focus daarom niet alleen op de oprichting van een vrijwilligerskorps, maar evenzeer op een duurzame werking ervan; De onsBree fractie stelt vast dat er vandaag reeds organisaties met een relevante werking in het kader van ondersteuning op logistiek, operationeel of medisch vlak bij noodsituaties op haar grondgebied actief zijn, waarvan de expertise en de knowhow voor de uitbouw van een performant vrijwilligerskorps onontbeerlijk is, en waarmee in dit verband optimaal dient te worden samengewerkt;

    De onsBree fractie erkent dat noodsituaties - en de bereidheid van inwoners om bijstand te verlenen wanneer die zich voordoen - zich niet beperken tot gemeentegrenzen en onderstreept daarom de nood aan een geharmoniseerde werking van vrijwilligerskorpsen zodat de korpsen van (buur)gemeenten vlot kunnen ondersteunen in geval van nood.

     

    Voorstel tot beslissing:

    i) De onsBree-fractie vraagt de goedkeuring van de gemeenteraad van de stad Bree om zich te engageren tot de oprichting van een vrijwilligerskorps, en voor de uitwerking hiervan maximaal gebruik te maken van het kader van het Vlaams burgerlijk weerbaarheidsprogramma, dat op dit moment wordt uitgewerkt door minister Hilde Crevits, bevoegd voor binnenlands bestuur en samenleven;

     

    ii) De onsBree-fractie vraagt de goedkeuring van de gemeenteraad van de stad Bree om de opdracht te geven aan het college van burgemeester en schepenen om de voorbereiding van de oprichting van dergelijk gemeentelijk vrijwilligerskorps op heden op te starten door:

    • In overleg te gaan met de Vlaamse overheid om de werking en de modaliteiten van het vrijwilligerskorps te bespreken;
    • In overleg te gaan met de bestaande vrijwilligerswerkingen op het grondgebied van de gemeente die relevant kunnen zijn in het kader van noodsituaties (bv. vrijwillige brandweer, …) om de daar aanwezige expertise en knowhow bij de uitbouw van een gemeentelijke vrijwilligerskorps optimaal te benutten, de goede samenwerking met deze organisaties op dit vlak te verzekeren en de noden van de stad Bree waarvoor nuttig beroep gedaan zou kunnen worden op het aanbod van het Vlaams burgerlijk weerbaarheidsprogramma in kaart te brengen;
    • De bestaande werking van hulpverleningsorganisaties op het grondgebied van de gemeente in kaart te brengen en verdere de (opleidings)noden waarvoor nuttig beroep gedaan zou kunnen worden op het aanbod van het Vlaams burgerlijk weerbaarheidsprogramma in kaart te brengen;
    • In overleg te gaan met andere (buur)gemeenten die interesse tonen in de oprichting van een gemeentelijk vrijwilligerskorps in het kader van het Vlaams burgerlijk weerbaarheidsprogramma, om bij de oprichting van een dergelijk korps in de stad Bree te benutten en om te zorgen voor een optimale samenwerking bij een eventuele noodsituatie.

    Dit agendapunt wordt verworpen 

  • Raadslid Michel Theunissen:

    Op de gemeenteraad van 20/02/25 is er een overheidsopdracht goedgekeurd, waarbij een goedkeuring werd verleend voor het bestek “ aanleg 3*3 basketcourt op de Boneput.”

    Dit dossier voor een bedrag van 164.991 euro zou worden gegund via een onderhandelingsprocedure. Nu horen wij via ongeruste inwoners dat dit dossier wordt afgevoerd.

    Hierdoor zal het sluitstuk van de herwaardering van de Boneput niet worden uitgevoerd. De sportdienst heeft heel veel moeite en energie in dit dossier gestoken, al dat werk is verloren als het college dit project niet wil uitvoeren.

    De gemeenteraad heeft echter besloten dat het moest gegund worden. Volgens het dossier zou er bovendien 35.000 euro subsidie kwijtgespeeld zijn.

     

    Voorstel tot beslissing:

    De onsBree fractie vraagt de goedkeuring van de gemeenteraad om het college de beslissing van de gemeenteraad van 20/02/2025 te laten respecteren en uitvoeren.

     

    Dit agendapunt wordt verworpen