Terug Gemeenteraad

Thu 20/03/2025 - 20:00 Kim Clijsterszaal

Openbaar

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAGEN

AGENDA

OVERHEIDSOPDRACHTEN

REGLEMENTEN, BELASTINGEN EN RETRIBUTIES - GOEDKEURING

BUITENGEWONE ALGEMENE VERGADERINGEN - VASTSTELLING AGENDA EN/OF AANDUIDING VERTEGENWOORDIGER

AANVULLENDE AGENDA

onsBree

  • Er wordt in Vlaanderen een tekort ervaren aan beschikbare plaatsen in de kinderopvang, wat voor veel ouders een aanzienlijke uitdaging vormt. Dit tekort leidt niet alleen tot praktische moeilijkheden, zoals het vinden van alternatieve opvangmogelijkheden, maar heeft ook serieuze gevolgen voor de werk- en gezinsbalans van ouders. Veel werkende ouders worden geconfronteerd met de druk om flexibele werktijden te vinden of zelfs hun werkuren aan te passen om hun kinderen op tijd op te vangen. Dat is niet voor iedereen mogelijk.


    Ook in Bree is dit een probleem. Zo botsen ouders van bv. leerlingen van de Vuurvogel regelmatig op een inschrijvingsstop bij opvang de Kangoeroe. Ze worden dan verwezen naar de wachtlijst waar ze zich eigenhandig van moeten uitschrijven om op een later moment opnieuw een plaats proberen te bemachtigen. Het personeel in de opvang en op de diensten doen hun uiterste best om een kwalitatieve manier opvang te bieden, maar de bestaande middelen en structuren blijken op dit moment ontoereikend om voldoende plaatsen aan te bieden.

     

    De onsBree-fractie vraagt welke plannen het stadbestuur heeft om de capaciteit van opvang te verhogen, zonder in te boeten aan de kwaliteit.

  • Sinds vorige week beschikt Malta over een nieuwe andersvalidenparkeerplaats. Ter vervanging van de parkeerplaats ter hoogte van nr. 26 werd er een nieuw bord bij een van de andere zes parkeerplaatsen geplaatst ter hoogte van nr. 24. De plaatsing van het bord bij de gekozen parkeerplaats roept enkele bedenkingen op. Er lijkt namelijk geen rekening te worden gehouden met de transfers die patiënten die moeilijk te been zijn moeten maken wanneer ze in of uit een auto stappen. De parkeerplaats heeft dezelfde breedte als een standaard parkeerplaats waardoor de ruimte tussen de auto’s vrij beperkt is.


    De keuze roept ook vragen op, aangezien er enkele meters verder verschillende andere alternatieve zijn; parkeerplaatsen die aan beide kanten toegankelijk zijn. Bijkomend bestaat er onduidelijkheid voor de overige andersvalidenparkeerplaatsen die zich op de Malta bevinden. Om misverstanden in de toekomst te vermijden, biedt een aanduiding in het vak meer zekerheid.

     

    Welke motivering zit er achter de keuze voor net die parkeerplaats en niet de plaatsen 10-20 meter verder?

     

    i) De onsBree fractie vraagt de goedkeuring van de gemeenteraad om de plaatsing van het bord te herzien naar de parkeerplaatsen ter hoogte van nr. 22, zodat de andersvaliden parkeerplaats ook toegankelijk wordt voor personen die moeilijk te been zijn.

     

    ii) Bijkomend vraagt de onsBree fractie de goedkeuring van de gemeenteraad om alle andersvalidenparkeerplaatsen op de Malta te voorzien van een aanduiding op de grond. Zo kunnen er in de toekomst geen misverstanden bestaan over welke parkeerplaatsen al dan niet voorbehouden zijn.

     

     Het agendapunt wordt verworpen 

Vlaams Belang

  • Onze fractie is voorstander van een optimale dienstverlening voor slachtoffers van een misdrijf. Helaas horen we steeds vaker dat er een onvoldoende dienstverlening uitgaat naar deze personen. In de eerste plaats is de responstijd na een oproep te traag. Dit heeft te maken met een minimale bezetting en een gebrek aan middelen. Ook hebben de slachtoffers van een misdrijf er geen boodschap aan om hun aangifte te moeten doen tegen een scherm. Ze hebben op dat moment behoefte aan menselijk contact.

     

    De vraag vanuit onze fractie is: of de toegestane dotaties effectief kunnen worden ingezet ten behoefte van onze burgers en niet enkel dienst doen voor het onderhoud van gebouwen e.d.

  • Eerstdaags vangen de werkzaamheden in onze binnenstad aan. Dit zal onvermijdelijk gepaard gaan met verkeershinder en hinder op het gebied van parkeergelegenheid. De stad voorziet een oplossing door langdurig te kunnen parkeren in de ondergrondse parking. Vermoedelijk zal dit met veel animo worden onthaald bij de Breese bevolking, evenals de bezoekers en de  personen die werkzaam zijn in Bree. Onze fractie heeft van meerdere vergunninghouders de vraag gekregen of dit invloed zal hebben op hun parkeermogelijkheden.


    De vraag vanuit onze fractie is: of de vergunninghouders van een parkeerplaats gerust kunnen zijn dat zij nog steeds een permanente mogelijkheid tot parkeren gaan hebben.

Besloten

AANVULLENDE AGENDA

onsBree

  • Atypische myopathie is een zeer ernstige, vaak fatale, spierziekte bij paardachtigen. Binnen enkele uren na esdoornvergiftiging kunnen de paarden niet meer rechtstaan, beginnen ze zwaar te ademen door beschadiging van de ademhalingsspieren en binnen de 72u sterven meer dan 75% van de paarden.

    Atypische myopathie werd voor het eerst beschreven in 1984 en kwam slechts zelden voor tot in 2000. Sindsdien worden jaarlijks meer en meer gevallen waargenomen met een schatting van 3000 gevallen in Europa tot op vandaag waarvan 18% in België. Niet alleen het esdoornzaad en de kiemen ervan kunnen esdoornvergiftiging veroorzaken, maar ook de esdoornzaailingen en esdoornbladeren die met de wind tot op 100m afstand vervoerd kunnen worden.

    Jammer genoeg zijn er eind 2023 ook in Bree twee paarden in een weide ter hoogte van Hubesheide (Tongerlo) overleden aan atypische myopathie veroorzaakt door esdoornvergiftiging van gemeentelijke bomen. De diagnose en het causaal verband werden door paardenkliniek Via Nova in Bree bevestigd.

    Gezien het levensbedreigend karakter van de esdoorn is het aangewezen alle esdoorns in of naast paardenweiden te vervangen door niet giftige inheemse boomsoorten. Het weigeren van een kapvergunning of van het heraanplanten van giftige esdoornsoorten door niet giftige boomsoorten is in deze omstandigheden daarom niet zonder risico voor de stad en voor alle paardeneigenaars uit Bree en omstreken.

    De getroffen familie van de gestorven paarden langs de Hubesheide is zelfs bereid om de helft van de heraanplantingskosten van 2500 euro hiervoor op zich te nemen.

     

    https://www.paarden.vlaanderen/nl/themas/paardenwelzijn-gezondheid-en-verzorging/artikel/esdoornvergiftiging-bij-paarden-atypische-myopathie 

     

    Voorstel tot beslissing:

    i) De onsBree-fractie vraagt de goedkeuring van de gemeenteraad voor een gemeentelijk actieplan om esdoornintoxicaties bij paarden te bestrijden door esdoorns systematisch langs paardenweides te vervangen door niet giftige boomsoorten.
    ii) Verder vraagt de onsBree-fractie de goedkeuring van de gemeenteraad om 37 giftige esdoorns in Hubesheide (Tongerlo) te vervangen door een niet giftige boomsoort.

     

    Dit agendapunt wordt verplaatst naar de besloten zitting aansluitend op de OCMW-raad.


    De meerderheid (Verjonging, N-V.A.) stelt een amendement op het agendapunt voor.

    Burgemeester: Wij stellen een amendement voor op uw voorstel van beslissing. Dat bestaat uit de principiële goedkeuring om tegen de volgende gemeenteraad een reglement ter goedkeuring voor te leggen in verband met bomen die (dodelijk) toxisch zijn voor paarden en vee.

    De problematiek van bijvoorbeeld Esdoorns (vruchten, scheuten) die dodelijk toxisch zijn voor paarden is relatief recent maar wel realiteit.

     

    Er zal onderzocht worden per locatie van aanvraag of een kapvergunning nodig is, indien ja, dan zal dat flexibel afgehandeld worden. Anders kan er zonder vergunning gekapt worden. De aanvraag komt wel van de betrokkene zelf, wij gaan dat niet inventariseren. ANB moet die problematiek ook (er)kennen en wij zullen vragen om, bij een eventueel noodzakelijk advies, dit soepel te willen bekijken.

     

    In het reglement wordt wel ook opgelegd dat de kosten van kappen voor de aanvrager zijn, de kosten van herbeplanting ook (een zelfde aantal onschadelijke streekeigen bomen: keuze uit een aantal soorten).

    Ook bomen die later afsterven moeten her aangeplant worden.

    Maar al die kosten moeten redelijk blijven.

     

    Fractie onsBree: Wij wijzen niemand met de vinger, maar er moet een oplossing komen. Dit is zeker een goed voorstel. De eigen stadsadministratie moet dan ook wel redelijker worden. In dit concreet geval was er een offerte van 25.000 euro (via de stad) om dit uit te laten voeren en door de aanvrager te laten betalen. En die vraag tot kappen sleept al een half jaar aan. Dat is niet redelijk.

    Burgemeester: Wij pleiten ook voor een redelijke, menselijke en flexibele aanpak en behandeling van deze problematiek.

     

    Het amendement en vervolgens het besluit aangepast aan/met dit amendement worden