Terug Gemeenteraad

Mon 05/02/2024 - 19:30 Kim Clijsterszaal

Openbaar

NOTULEN EN ZITTINGSVERSLAGEN

AGENDA

OVERHEIDSOPDRACHTEN

REGLEMENTEN, BELASTINGEN EN RETRIBUTIES - GOEDKEURING

  • De prijsherzieningen van de FOD Binnenlandse Zaken, Algemene Directie Instellingen en bevolking hebben als gevolg dat de tarieven voor het afleveren van identiteitskaarten dienen worden aangepast. Het betreft onder meer het afleveren van identiteitskaarten, paspoorten, rijbewijzen, voornaamsveranderingen, bouwvergunningen, verkavelingsvergunningen, stedenbouwkundige inlichtingen, aanmaak kopieën e.d.m.

AGENDAPUNT VAN FRACTIE VERNIEUWING

  • Langs de Opitterpoort werd er in het voorjaar 2023 een flitspaal geïnstalleerd.

    Vraag :

    * Hoeveel boetes werden er sindsdien uitgeschreven?

    * Hoeveel % van de overtreders reden trager dan 60km per uur?

    * Wat is de totale opbrengst van deze boetes?

AANVULLENDE AGENDA

VERJONGING BREE

  • Graag vernemen we een stand van zaken met betrekking tot het ‘jeugdhuis’ op de Boneput. Welke visie heeft het stadsbestuur hierrond ontwikkeld.

  • Bree is één van de Limburgse gemeenten die getroffen is door het grootschalige datalek bij Limburg.net waarover de voorbije weken veel te doen was in de media. Hoeveel Breeënaren zijn het slachtoffer hiervan geworden? Een aantal Limburgse gemeenten heeft een klacht ingediend en/of Limburg.net in gebreke gesteld. Overweegt stad Bree ook om, ter bescherming van de belangen van de getroffen Breeënaren, juridische stappen te ondernemen?
    Om een datalek bij stad Bree te vermijden, welke maatregelen neemt de stad om de eigen data te beschermen?

     

    Voorstel van beslissing
    De gemeenteraad beslist dat stad Bree juridische stappen naar aanleiding van het datalek bij Limburg.net onderneemt om de belangen van de getroffen Breeënaren te beschermen wanneer stad Bree dit nog niet heeft gedaan.

  • Het containerpak aan de Peerderbaan is inmiddels, door de nalatigheid van het stadsbestuur, meer dan anderhalf jaar gesloten. Onze fractie kondigde echter al in 2021 aan dat de vergunning zou vervallen en toen het stadsbestuur al op om actie te ondernemen. Het stadsbestuur nam toen onverhoeds de beslissing om met Bocholt in zee te gaan en een gezamenlijk containerpark te bouwen.
    De realisatie van het gezamenlijk containerpark in Bocholt loopt verdere vertraging op, nu de gemeente Bocholt heeft aangekondigd om eerst een nieuw RUP op te stellen alvorens een nieuw containerpark kan worden gebouwd. De Breese bevolking kan daar echter niet op blijven wachten. Om die reden stelt Verjonging voor dat op het grondgebied van Bree een nieuw containerpark wordt gebouwd om deze essentiële dienstverlening aan de Breese inwoners te kunnen aanbieden. De gemeente Bocholt kan worden uitgenodigd om mee in dit project te stappen. We roepen het stadsbestuur alleszins op constructief met de gemeente Bocholt in gesprek te treden. We beseffen dat een nieuw containerpark er niet van vandaag op morgen staat. In afwachting van het nieuwe containerpark stellen we dan ook voor dat elke week in een andere deelkern een pop up-containerpark wordt georganiseerd zodat de inwoners tenminste hun afval kortbij huis kunnen wegbrengen.

    Voorstel tot beslissing
    De gemeenteraad beslist dat op het grondgebied van Bree een nieuw containerpark wordt gebouwd.
    In afwachting van het nieuwe containerpark, richt stad Bree elke week in een andere deelkern een pop up-containerpark te organiseren.

  • Tijdens de gemeenteraad van 8 januari 2024 riep Verjonging het stadsbestuur op om met de middenstand rond tafel te zitten over de plannen voor de herinrichting van de kleine ring. Is dit inmiddels gebeurd? Wat is er in bevestigend geval tijdens dit overleg gezegd en wat is de uitkomst van het overleg?

    We herhalen nog kort ons standpunt:

    • Meer ontharding in het stadscentrum zelf (is één betonvlakte);
    • Behoud van meer bovengrondse parkeerplaatsen op de kleine ring;
    • Behoud van meer bestaande hoogstammige bomen.